Hírek

Pünkösdi Sokadalom - Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozó
2014. június 8-9-én pünkösd alkalmával ismét megrendezésre kerül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (Skanzen) a szellemi kulturális örökség közösségeinek nemzetközi találkozója.
Idén is a kulturális sokszínűség jellemzi majd a programot, amelyen az előző évekhez hasonlóan több külföldi közösség is bemutatkozik UNESCO listára került örökségeivel. Az idei tematikus bárány évre való tekintettel előtérbe kerülnek a juhtartáshoz és pásztorkodáshoz fűződő szokások és hagyományok. A látogató megismerkedhet a mongol-, olasz- és szlovák pásztorzenével és pásztoreszközökkel, ugyanakkor részese lehet a karcagi birkapörkölt hagyományos készítési módjának is. A jó hangulatról gondoskodnak a kalocsai-, sárközi-, matyó- és mohácsi néptáncosok, az ünnephez fűződő szokásokat pedig a házról-házra járó, pünkösdölő gyerekek elevenítik fel.

Részletes program hamarosan.
2014. 05. 13. tovább >>
Megragadni a megfoghatatlant
Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség egyezményének 10 éves évfordulójára készült Megragadni a megfoghatatlant című vándorkiállítás második állomása a Néprajzi Múzeum!
2014. 04. 07. tovább >>
A Szellemi Kulturális Örökség 10 éve - KONFERENCIA
2014. február 7-én a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság közös szervezésében.         

Részletekért kattintson tovább!  
2014. 02. 03. tovább >>
Élő örökségünk - MATYÓ VILÁG!
Folytatódik az Élő örökségünk sorozat! Február elsején a matyó közösség mutatkozik be a Kossuth Klubban

2014. 01. 27. tovább >>
Kulturális Örökség Napjai - új elemek kihirdetése és közösségi bemutatkozás!
Az idén 15. alkalommal megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai ismét kiemelt ünnepe lesz a hazai szellemi kulturális örökségvédelemnek. Szeptember 20-án, Kőszegen, a rendezvény megnyitó ünnepségének keretein belül adja majd át Halász János államtitkár úr a kihirdető dokumentumokat az idén jegyzékre vett öt új örökségelemnek.
A rendezvény hétvégéjén, szeptember 21-22-én, ezúttal Kőszegen gyűlnek majd össze ismét a Nemzeti Jegyzék közösségei, hogy bemutassák sokszínű örökségüket az érdeklődőknek. Az immár tizennyolc szokás, ábrázolás, készség, tudás, kifejezési forma megismerése izgalmas, színes programnak ígérkezik kicsiknek és nagyoknak is! 

2013. 09. 04. tovább >>
Pünkösdi Sokadalom - Nemzetközi szellemi kulturális örökség találkozó - 2013. május 19-20.
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozó a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, mely 2013-ban egyben a 10 éves szellemi kulturális örökség egyezmény ünnepség-sorozat központi rendezvénye lesz. 18-án szakmai nappal kezdődik a program, míg 19-20-án az örökségüket megőrző és gyakorló hazai és külföldi közösségek bemutatkozására kerül sor. A program az UNESCO védnöksége alatt áll, fővédnöke Bogyay Katalin Magyarország UNESCO nagykövete és az UNESCO általános konferenciájának elnöke.
2013. 04. 23. tovább >>
Nemzetiségeket a Nemzeti Jegyzékre!
A Magyar Néprajzi Társaság Nemzetiségi Szakosztálya és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt közös szellemi kulturális örökség rendezvényére, melynek célja hazánk nemzetiségi közösségeinek tájékoztatása az UNESCO szellemi kulturális örökség egyezmény hazai megvalósításának gyakorlatáról, s lehetőségeiről a nemzetiségek számára. Az elméleti bevezetőt követően már a nemzeti jegyzéken, illetve UNESCO listán szereplő közösségek tapasztalatait ismerhetik meg, s lehetőség nyílik a felmerülő kérdések megbeszélésére is.
2013. 03. 06. tovább >>
Emlékérme a Táncház módszerről!
2013. február 28-án bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank a Táncház módszerről készült ezüst emlékérmét. A bejelentés a Kossuth rádióban 17.20 körül  történt meg, ahol a Nemzeti Bank elnöke hivatalosan közzé tette a kibocsátás hírét. Megszólalt Szilos András az érmét tervező iparművész, a táncház-módszerről pedig Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője beszélt.

2013. 03. 01. tovább >>
Elkészültek a kihirdetési dokumentumok
Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának 7. ülésén, 2012. december 5-6-án, Párizsban, felvették A matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája és a Solymászat mint élő emberi örökség című örökség-elemeket Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.
A napokban elkészültek a jeles eseményeket igazoló dokumentumok Irina Bokova elnök asszony aláírásával, melyek elektronikus formáját már megkaptuk.
2013. 01. 29. tovább >>
Új magyar elemek az UNESCO listán
2012. december 5-én és 6-án Párizsban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának 7. ülésén felvették A matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája és a Solymászat mint élő emberi örökség című örökség-elemeket Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.
2012. 12. 10. tovább >>
Élő örökségünk: a halasi csipke
Az Élő örökségünk sorozat következő részeként 2012. december 8-án a budapesti TIT Kossuth Klubban bemutatkozik a 110 éves halasi csipke. Rendezvényünk alkalmával az érdeklődők meghallgathatják a csipkevarrás történetét, megismerkedhetnek a mestereség szakértőivel, illetve elleshetik a titkos technika egyes fortélyait is. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várunk, a belépés díjtalan!
2012. 11. 06. tovább >>
Videóinstalláció-pályázat a 110 éves halasi csipkéről
A TIT Kossuth Klub Egyesület, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és a Halasi Csipke Közalapítvány pályázatot hirdet "A halasi csipke 110 éve" tematikában multimédiás installáció elkészítésére.

A pályázat tárgya: A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére 2010-ben felvett A halasi csipkevarrás élő hagyománya elnevezésű örökségelem, mint a magyar iparművészet egyik legeredetibb élő hagyományának vizuális feldolgozása a jelölő dokumentum, valamint a jelöléshez tartozó fotó- és filmdokumentáció alapján.
2012. 10. 15. tovább >>
Új elemek a nemzeti jegyzékeken és a Kulturális Örökség Napjain
Az idén 14. alkalommal megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai ismét jelentőségteljesek voltak az UNESCO szellemi kulturális örökség egyezmény magyarországi megvalósításában. A megnyitó ünnepségen 2012. szeptember 14-én L. Simon László államtitkár ünnepélyes keretek között hirdette ki a szellemi kulturális örökség jegyzékeire 2012-ben felvett új elemeket. A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke két elemmel bővült: a borsodnádasdi molnárkalács hagyományával, valamint a Sárköz népművészetével. A jó gyakorlatok regiszterének első elemként a Kassai-féle lovasíjász módszert üdvözölhetjük. Gratulálunk a felterjesztő közösségeknek!
2012. 09. 07. tovább >>
Sikeres nemzetközi találkozó
Szívmelengető élményekkel, emberi és kulturális találkozásokkal zajlott 2012. május 27-28. között az II. Nemzetközi szellemi kulturális örökség találkozó a Skanzen Pünkösdi Sokadalmán. A látogatók három ország és tizenegy magyar közösség hagyományának legjavát leshették el, próbálhatták ki a szombaton tartott workshopon, illetve a vasárnap-hétfőn koncertekkel, táncelőadásokkel, kézműves foglalkozással és vásárral tarkított fesztiválon.
2012. 09. 07. tovább >>
Pünkösdi Sokadalom - II. Nemzetközi szellemi kulturális örökség találkozó a Skanzenben
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége nagy hagyományokra visszatekintő Pünkösdi Sokadalom című rendezvényét idén új események, színes közösségi bemutatkozások színesítik.

2012. május 27-28-án, pünkösd vasárnapján és hétfőjén az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján, valamint Magyarország nemzeti jegyzékén szereplő közösségek nemzetközi seregszemléjére kerül sor.
2012. 05. 15. tovább >>
Nagy sikerrel zajlott az I. Nemzetközi szellemi kulturális örökség találkozó
Szívmelengető élményekkel, emberi és kulturális találkozásokkal zajlott 2011. június 11-13. között az I. Nemzetközi szellemi kulturális örökség találkozó a Skanzen Pünkösdi Sokadalmán. A látogatók három ország és nyolc magyar közösség hagyományának legjavát leshették el, próbálhatták ki a szombaton tartott workshopon, illetve a vasárnap-hétfőn koncertekkel, táncelőadásokkel, kézműves foglalkozással és vásárral tarkított fesztiválon.
2011. 06. 16. tovább >>
A táncház módszer UNESCO listára vételének ünnepélyes kihirdetése
Magyarország számára kiemelkedő elismerést jelentett, hogy az UNESCO Kormányközi Bizottsága a 2011. november 25-én, Bali szigetén tartott ülésén felvette a Táncház módszert mint a szellemi kulturális örökség megőrzésének magyar modelljét a szellemi kulturális örökség legjobb megőrzési gyakorlatait számon tartó regiszterébe.
2012. március 31-én az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár gálaműsorán Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter ünnepélyes keretek között jelentette be és adta át az UNESCO oklevlet Sebestyén Mártának UNESCO "Művész a békéért" díjas énekesnek, a táncház mozgalom egyik jeles alapítójának.
2012. 03. 27. tovább >>
Kalocsa színesre festette Budapestet
Óriási érdeklődés kísérte Kalocsa bemutatkozását a budapesti Kossuth Klubban 2012. január 28-án. Mindeki új élményekkel gazdagodva, felvillanyozva tért haza a hagyományos kultúra és annak mai újraértelmezési formáinak megismerése után. Lenyűgözve álltak a pingálás, a hímzés, a gépi varrás nagymesterei mellett, akik készségesen osztották meg műhelytitkaikat az érdeklődőkkel. A látogatók csodálták a meghívott divattervezők: Hrivnák Tünde, d'Elhougne Zsuzsanna és Tarján Klári alkotásait; a Jenson Button által a Hungaroringen viselt és külön erre az alkalomra dedikált ruhája pedig a délután kabalájává vált. Nagy örömünkre a ruha tervezője, Kalmár István is részt vett a rendezvényen. Az est fénypontja kétségtelenül a Romsics Imre által konferált viselet-történeti bemutató és az azt követő, Hrivnák Tünde által megálmodott By Me Spicy ruhakollekció bemutatása volt. A tehetséges divattervező által üzletasszonyok számára tervezett gyönyörű ruhák a csinos modellek bemutatásában mindenkit elvarázsoltak.
2012. 01. 30. tovább >>
Kalocsa a Kossuth Klubban 2012. január 28.
Élő örökség programsorozatunk következő rendezvénye Kalocsa kulturális értékeit és annak kortárs továbbélését mutatja be a budapesti Kossuth Klubban. Szeretettel várunk mindenkit a 2012. január 28-án 14 órakor kezdődő rendezvényünkre!
2012. 01. 17. tovább >>
Magyar szellemi kulturális örökség logó
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium meghívásos pályázat keretében 2011 őszén lehetőséget nyújtott öt kortárs grafikusművésznek a magyaroszági szellemi kulturális örökségeket legjobban illusztráló logó megalkotására. A pályázaton Szabó Eszter grafikus terve nyerte el a szakamai zsűri tetszését.
2012. 01. 24. tovább >>
UNESCO listán a magyar táncház módszer
2011. november 25-én az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága felvette a Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterére a táncház módszert, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljét.

A táncház módszer a szellemi kulturális örökséget komplexen (zene, tánc, költészet, szokás, kézművesség stb.), szórakozási-, közösségi-, művelődési alkalomként kínálja a ma embere számára úgy, hogy az élő helyi kultúrát más kulturális közegbe emeli.

A folklórkutatás, oktatás, közművelődés és művészi tevékenységek együttműködéséből, a szellemi kulturális örökség értékeinek közvetítésére jött létre. A módszer lényege, hogy az örökségelemeket közvetlenül a helyi közösségek élő gyakorlatából és archív forrásból meríti, miközben folyamatosan együttműködik a kutatókkal, tudósokkal.
2011. 11. 28. tovább >>
UNESCO ülés Balin, 2011. november 22-29. Táncház-módszer jelölése
Magyarország 2010 márciusában felterjesztést nyújtott be az UNESCO-hoz a Kiválasztásra és terjesztésre javasolt, a szellemi kulturális örökség megőrzését célzó programok, projektek és tevékenységek, melyek az Egyezmény elveit és céljait legjobban tükrözik [Programok, Projektek, Tevékenységek] elnevezésű nemzetközi nyilvántartásra. A rövidített formában „Best Practices", azaz „Jó gyakorlatok" regiszterbe Magyarország A  „táncház" módszer, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje című jelölési dokumentációt nyújtotta be.
2011. 11. 21. tovább >>
Sikeres szellemi kulturális örökség program a Kulturális Örökség Napjain
Második alkalommal, 2011. szeptember 16-án 14.00 órakor került sor A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemek nyilvános kihirdetésére. A Kulturális Örökség Napjai megnyitója keretében Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyújtotta át a felterjesztő közösségek képviselőinek a kihirdetés dokumentumát. A kihirdetés alkalmából 2011. szeptember 17-18-án Székesfehérváron került sor arra a rendezvényre, amelyen közösen bemutatkoztak a nemzeti jegyzéken szereplő örökség-elemeket éltető közösségek. A kétnapos program szervezője és lebonyolítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága volt.
2011. 08. 25. tovább >>
Három örökség-elemmel bővülhet a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke
A Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény magyarországi szakmai megvalósításáért felelős intézmény, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság előterjesztése nyomán a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága július 12-én tartott ülésén a benyújtott három felterjesztés kapcsán azt a javaslatot hozta, hogy azok kerüljenek fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. A felterjesztésekről, a Bizottság javaslatát figyelembe véve, Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hozza majd meg a végső döntést.
2011. 07. 13. tovább >>
Pünkösdi sokadalom — Szellemi kulturális örökségek találkozója a Skanzenban, 2011. június 12-13.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége nagy hagyományokra visszatekintő Pünkösdi Sokadalom című rendezvényét idén új események, színes közösségi bemutatkozások színesítik.

2011. június 12-13-án, Pünkösd vasárnapján és hétfőjén az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján, valamint Magyarország nemzeti jegyzékén szereplő közösségek nemzetközi seregszemléjére kerül sor.
2011. 06. 06. tovább >>
Szellemi kulturális örökség a NEFMI nyílt napján
2011. május 7-én a Nemzeti Erőforrás Minisztérum nyílt napján Dr. Réthelyi Miklós miniszter úr előadást tartott a szellemi kulturális örökség megőrzésének magyarországi megvalósításáról, valamint a legfrissebb UNESCO felterjesztésekről. Az Akadémia utcai épület udvarában az érdeklődők többek között megismerhették a matyó rózsák festésének technikáját, felpróbálhatták a díszes viseletet, illeve a madárbarátok kipróbálhatták milyen érzés egy sólymot a kezükön tartani.
2011. 05. 05. tovább >>
A szellemi kulturális örökség szakmai referenseinek második találkozója
2011. április 28-án, csütörtökön került sor a szellemi kulturális örökség megyei referenseinek második találkozójára. Ez alkalommal Dr. Soós Gábor (mb. vezető, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörkség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága) szakmai előadása után kerekasztal beszélgetés keretében kerültek az aktuális kérdések megvitatására.
2011. 04. 25. tovább >>
Új magyar jelölések
Magyarország 2011 márciusában két új elemet jelölt az UNESCO "Emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájá"-ra. A Matyó örökség, mint helyi, közösségi kultúra megőrzésésének kiváló példája került felterjesztésre, a magyar solymászat pedig a már listán szereplő, nyolc ország által felterjesztett "Solymászat mint az emberiség élő öröksége" elemhez csatlakozva került jelölésre.
2011. 04. 11. tovább >>
Az örökségüket tudatosan őrző közösségek találkozója és fóruma Mohácson
Március 6-án és 7-én, Mohácson került megrendezésre a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő elemeket éltető közösségek találkozója és fóruma a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és Mohács Város Önkormányzata rendezésében. Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján szereplő busójárás megtekintésével egybekötött fórum programjának fő célja a szellemi kulturális örökség megőrzésével kapcsolatos jogi kérdések megvilágítása volt.
2011. 03. 10. tovább >>
Az örökségüket tudatosan őrző közösségek találkozója és fóruma (Mohács, 2011. március 6-7.)
Március 6-án és 7-én, Mohácson kerül megrendezésre a Nemzeti Jegyzéken szereplő elemeket éltető közösségek találkozója és fóruma, melyet a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és Mohács Város Önkormányzata rendez. Az UNESCO Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján szereplő busójárás megtekintésével egybekötött fórum programjának fő célja a szellemi kulturális örökséggel kapcsolatos jogi kérdések megvilágítása, szakértők előadásai és az egyes közösségek tapasztalatainak elemzése alapján.
2011. 03. 03. tovább >>
A szellemi kulturális örökség szakmai referenseinek első találkozója
A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2011. január 26-án rendezték meg a szellemi kulturális örökség szakmai referenseinek első találkozóját. A találkozón egy kivételével minden, összesen 18 megye képviselte magát. A főként néprajzosokból álló szakemberek a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság munkáját fogják segíteni.


2011. 01. 29. tovább >>
Elérhetővé vált a szellemi kulturális örökség szakmai hálózata
2011. januárjától mindenki számára elérhetővé vált a szellemi kulturális örökség szakmai hálózata, melynek tagjai több évtizedes tapasztalataikat bocsátják a közösségek rendelkezésére. Bíztatni szeretnénk a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő illetve felterjeszteni készülő közösségeket, továbbá minden tudatos örökségvédőt, hogy kérdéseikkel bátran forduljanak az adott témakör kiváló ismerőjéhez.
2011. 01. 25. tovább >>
A Kulturális Örökség Napjai megnyitóján kihirdették A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemeket
Az érintett közösségek kulturális értékeinek bemutatására szeptember 18-19-én a Múzeumkertben került sor.

Első alkalommal, 2010. szeptember 17-én került sor a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemek nyilvános kihirdetésére.

A Kulturális Örökség Napjai megnyitóján Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszéde végén kihirdette a jegyzékre felvett nyolc elemet. Ezután dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója minden közösséget laudációban köszöntött, majd miniszter úr dr. Csonka-Takács Eszter a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója közreműködésével átnyújtotta a felterjesztő közösségek képviselőinek a kihirdetés dokumentumát.


2010. 09. 22. tovább >>
Szellemi kulturális örökség kihirdetés a Kulturális Örökség Napjain, 2010. szeptember 17-19.
Első alkalommal 2010. szeptember 17-én kerül sor a Szellemi kulturális örökség magyar nemzeti jegyzékére felvett elemek nyilvános kihirdetésére. A Kulturális Örökség Napjai megnyitója keretében Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyújtja át a felterjesztő közösségek képviselőinek a kihirdetés dokumentumát az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem dísztermében. 2010. szeptember 18-19-én a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, az I. Tudományfesztivál részeként nyílik lehetőség a nemzeti jegyzéken szereplő közösségek örökségeinek megismerésére. Az érdeklődők az elemeket bemutató színpadi produkciókat láthatnak, táncokat tanulhatnak, felpróbálhatják a színes viseleteket, kipróbálhatják a kalocsai pingálást, a matyó hímzést, a korongozást, belekóstolhatnak a karcagiak különleges birkapörköltjébe.

A belépés ingyenes! Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Részletes program...
2010. 08. 17. tovább >>
Szellemi kulturális örökség a Sziget Fesztiválon
SZIGET FESZTIVÁL - HUNGARIKUM FALU, 2010. augusztus 11-15.
A Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság idén második alkalommal képviselteti magát a Sziget Fesztivál Hungarikum falujában. A Skanzen sátrában kiállítással, bemutatókkal és kézműves foglalkozásokkal várjuk a tudatos értékőrzésre fogékony látogatókat.
A kiállítás témája: Szellemi kulturális örökség Magyarországon és a nagyvilágban.
A bemutatók és a foglalkozások témája: Hagyományos kézművesség - vessző, gyékény, csuhé.
2010. 08. 04. tovább >>
Szüreti Sokadalom a Skanzenben, 2010. szeptember 4-5.
A szüret alkalmával a Skanzen a Szellemi kulturális örökség magyar nemzeti jegyzékéről két elem bemutatását választotta ki a látogatók számára:
Szombaton szemmel követhetik a Karcagiak speciális birkafőztjének elkészítését és kaphatnak ízelítőt az érdeklődők az Észak-magyarországi falu tájegység Magtára előtt.
Vasárnap a mezőkövesdi matyók lesznek a Észak-magyarországi falu novaji házának lakói, akik nem csak viseletbemutatóval, de népművészeti foglalkozással és szüreti felvonulással kedveskednek a Skanzen látogatóknak.

www.skanzen.hu
2010. 08. 17. tovább >>
Szellemi kulturális örökség a Tó-Vidék Fesztiválon
Első alkalommal, hagyománytermő szándékkal rendezik meg augusztus 13. és 15. között a Tó-vidék Fesztivált a sarudi Tisza-tó partján. A szervezők célja felhívni a környéken élők és a fesztivál vendégeinek figyelmét a Tisza-tó páratlan szépségére, a régió kiaknázatlan természeti adottságaira. Nem csupán a hagyományos szórakoztató elemekkel és látnivalókkal találkozhat a közönség: a fesztivál minden programján környezetbarát megoldásokat, a mindennapi –vidéki- élet fenntarthatóbbá tételének példáit mutatják be.
2010. 08. 06. tovább >>
Szakmai tanácskozás a határon túli magyar szellemi kulturális örökség megőrzéséről a szentendrei Skanzenben
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Magyar UNESCO Bizottság Titkárságával karöltve 2010. június 16-17. között adott otthont egy, a határon túli magyar szellemi kulturális örökség megőrzéséről szervezett tanácskozásnak. A tanácskozás résztvevő az érintett magyarországi intézmények és civil szervezetek (NEFM, MTA Néprajzi Intézete, MTA Zenetudományi Kutatóintézet, ELTE BTK Néprajzi Intézet, KÖH VÖI, Európai Folklór Intézet, CIOFF Hungary, Népművészeti Egyesületek Szövetsége) és olyan határon túli magyar szakmai intézmények vezetői voltak (Ausztria: UMIZ- Magyar Média és Információs Központ; Horvátország: Baranyai Júlia Népfőiskola; Szerbia: Kiss Lajos Néprajzi Társaság / Magyar Nemzeti Tanács / Vajdasági Magyar Folklórközpont; Szlovénia: Tudományért Egyesület; Szlovákia: Fórum Kisebbségkuató Intézet Etnológiai Központ; Románia: Kriza János Néprajzi Társaság / Babes-Bolyai Egyetem / Szent István Egyesület;  Ukrajna: Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára és Múzeuma), akik eredendően a magyar szellemi kulturális örökséggel foglalkoznak. A tanácskozás célja egy olyan közös stratégia kialakítása volt, mely a magyar szellem örökség megőrzését Magyarország területén kívül is biztosítani tudja. Ezen stratégia kialakítása azért bír kiemelt jelentősséggel, mert az UNESCO Egyezmény A Szellemi Kulturális Örökség Megőrzéséről című dokumentuma országhatárokon belüli megőrzést deklarál. A tanácskozás nyomán a szakmai grémium megalkotott egy ajánlást a magyarországi és a szomszédos országokbeli felelős szervek számára, melyben javaslatot tett a magyar szellemi örökség határon túli megőrzésének módjára. A tanács ezen ajánlástól az illetékes államok aktív együttműködését és kölcsönös segítségnyújtását reméli.
2010. 08. 05. tovább >>
Könyvajánló
Figyelmükbe ajánljuk Csonka-Takács Eszter által szerkesztett Busójárás Mohácson című, a Skanzen és a L'Harmattan Kiadó által megjelentetett legújabb kötetünket, mely A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő első elem felterjesztési dokumentációjának szerkesztett változata.
2010. 07. 16. tovább >>
Ajánló

Figyelmükbe ajánljuk a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség új módszertani kiadványait, melyek a helyi hagyományok feltérképezéséhez, értelmezéséhez és használatához adnak szakmai tanácsot. A füzetek gyűjtési útmutatót és forrásjegyzéket, továbbá azon intézmények és szervezetek elérhetőségét tartalmazzák, melyek szolgáltatásaikkal segíteni tudják az Önök munkáját.

2010. 06. 07. tovább >>
Karcagi birkafőzés a Kossuth Klubban
2010. május 26-án a Kossuth Klub és a Skanzen közös, a szellemi kulturális örökséget bemutató rendezvénysorozatának soron következő alkalma a kunsági birkapörkölt karcagi hagyományának bemutatásával foglalkozik.
2010. 05. 25. tovább >>
Szellemi örökség a Múzeumok Majálisán
A Nemzeti Múzeum által az idén 19. alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Majálisán 2010. május 15-én és 16-án találkozhatnak velünk a Skanzen sátrában!

http://www.majalis.hu/
2010. 05. 11. tovább >>
Kalocsa bemutatkozik a Skanzenben
A Skanzen pünkösdi programjainak része lesz Kalocsa élő hagyományának bemutatása 2010. május 23-én, vasárnap.

Ennek apropója, hogy 2009 őszén a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága felvette a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére Kalocsa élő hagyományát.
2010. 04. 26. tovább >>
A mezőtúri fazekasok a Skanzenben
A Skanzen húsvéti programjainak része lesz a Mezőtúron élő fazekasok bemutatkozása.

Ennek apropója, hogy 2009 őszén a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága felvette a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére a Mezőtúri fazekasságot mint ma is élő közösségi hagyományt.
2010. 03. 25. tovább >>
Új elemek a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Jegyzékén
A mezőtúri fazekasság, a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya és Kalocsa élő hagyományai kerültek fel 2009-ben a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. Ezúton is gratulálunk nekik!
2010. 01. 07. tovább >>
Új szellemi örökség elemek az UNESCO listáján
A reprezentatív listára 34 országból 111 jelölés érkezett, ezek közül 76 elemet ítéltek megfelelőnek, és javasoltak felvenni Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az Abu Dhabiban nyilvánosságra hozott jelentésből derült ki, hogy a 111 jelölésből csupán öt volt formailag teljesen hibátlan, ezek egyike Magyarországé volt.
2009. 10. 12. tovább >>
Sűrgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség elemek 2009
Az UNESCO a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezmény 17. cikke értelmében különös figyelmet és segítségnyújtást biztosít a fokozottan veszélyeztetett kultúrjavak megőrzésére. 2009 őszén Abu Dhabiban az alábbi elemekett vette fel jegyzékére.
2009. 10. 12. tovább >>
A szellemi kulturális örökség védelmét célzó programok, projektek és tevékenységek 2009
A szellemi kulturális örökség megőrzésének sarkalatos pontjára, a megőrzési stratégiákra az UNESCO egyezmény 18. cikke értelmében létesült egy olyan jegyzék, mely a a kiemelten példaszerű eseteket kívánja a nagyközönség számára elérhetővé és megszívlelendővé tenni. 2009-ben ezek közül az alábbiak kerültek kiválasztásra.
2009. 10. 12. tovább >>
Az UNESCO szellemi örökség listáján a mohácsi busójárás

Felvették a mohácsi busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az UNESCO 2009. szeptember 28 és október 2-a között tartott kormányközi bizottsági ülésén a világ minden tájáról érkezett 111 jelölésről döntött a mai napon. A szellemi örökség reprezentatív listájára 76 elemet vettek föl az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, Abu Dhabiban rendezett ülésen, egyebek mellett a Magyarország által felterjesztett Mohácsi busójárás című jelölést is.
A magyar delegáció hazatérését követően sajtótájékoztatóra kerül sor.

2009. 09. 30. tovább >>
Megjelent az Oktatási és Kulturális Minisztérium miniszterének felhívása A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére való jelölésre.

Napjainkban minden közösség szembesül azzal a kérdéssel, hogyan őrizheti meg kulturális arculatát, önazonosságát.
A kulturális örökség megőrzésének szándéka az utóbbi évtizedekben mind több területre terjedt ki, az állami - közösségi feladatvállalás erősödött. A kulturális örökség különböző fajtái (épített környezet, művészeti alkotások, történeti műtárgyak, régészeti leletek stb.) mellett immár az úgynevezett szellemi kulturális örökség is nemzetközi figyelemre számíthat. Megőrzése megkerülhetetlen és halaszthatatlan föladat, hiszen hatványozottan ki van téve az eltűnés veszélyének.
2009. 08. 18. tovább >>