Jó gyakorlatok

A szellemi kulturális örökség egyezmény 18. cikke értelmében a Kormányközi Bizottság a szellemi kulturális örökség védelme érdekében a Részes Államok által benyújtott javaslatok alapján, az egyezmény elveit és céljait legjobban tükröző nemzeti, szubregionális és regionális programokat, terveket és tevékenységeket választ ki és terjeszti azokat.

A Nemzeti Bizottság javaslata alapján az UNESCO egyezmény 18. cikke értelmében Magyarországon létrejön A szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek nemzeti nyilvántartása.

A jelölni kívánt jó példák, legjobb megőrzési gyakorlatok benyújthatók a Nemzeti Bizottság elé. A jelölés folyamata a nemzeti jegyzékre történő jelölés rendszerét követi: a mellékelt formanyomtatványon, kötelező dokumentációval ellátott jelölési anyag benyújtása a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságához, majd nyilvántartásba vétel és szakmai véleményezés után az egységes szempontok szerint előkészített dokumentáció nemzeti bizottság által történő megvitatása, javaslattétel a felvételre. A miniszteri döntés alapján nyilvántartásba kerülő programok, tevékenységek közzé tétele többek között a honlapon történik. A nemzeti bizottság ebből a nemzeti nyilvántartásból választja ki azon elemeket, amelyeket felterjesztésre javasol az UNESCO által létrehozott „A szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok, projektek és tevékenységek" regiszterébe.

Kritériumrendszer

Jelölő nyomtatvány

Nemzeti nyilvántartás


Jó gyakorlatok jelölő nyomtatvány letöltése
A DOC vagy a PDF ikonra kattintva letöltheti a jelölő nyomtatványt. Jelölő nyomtatvány letöltése Jelölő nyomtatvány letöltése