UNESCO egyezmény

2003-ban az UNESCO elfogadta a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt (Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage). A mai napig valamivel több mint 130 ország csatlakozott a nemzetközi egyezményhez. A Magyar Parlament 2006-ban a XXXVIII. kihirdető törvény megalkotásával lehetővé tette az egyezmény ratifikálását, melynek eredményeképpen hazánk harminckilencedikként csatlakozott az egyezményben részes államok sorába.
A szellemi kulturális örökség egyezményhez csatlakozott országok - a részes államok - első közgyűlésén megválasztották a Kormányközi Bizottságot, melynek 2010-ig Magyarország is tagja lett. Az egyezmény egységes szemléletű megvalósítása érdekében 2008-ban a kormányközi bizottság párizsi ülésén létrehozták a Működési Irányelvek című dokumentumot.
A nemzetközi egyezmény célkitűzése a szellemi kulturális örökség megőrzése, az érintett közösségek szellemi örökségének tiszteletben tartása, az örökség jelentőségének tudatosítása helyi, nemzeti és nemzetközi szinten. Mindennek érdekében a dokumentum különböző ajánlásokat fogalmaz meg az örökség számbavétele, nyilvántartása, különféle védőintézkedések bevezetése - pl. oktatás, kutatás, dokumentálás - és az általános tudatosítás érdekében.

Törvényszöveg letöltése
A PDF ikonra kattintva letöltheti a törvény szövegét. Jelölő nyomtatvány letöltése